Hur jag lyckas med att odla potatis

I det första inlägget om hur jag odlar mina grödor ska jag berätta om hur jag gör när jag odlar potatis!

Ett potatisland ska placeras i ett soligt läge och jorden ska vara lucker för att potatisen ska trivas och frodas. Jag köper sättpotatis i affären och väljer där en tidig sort. Den som har plats att odla mycket kan förstås odla olika sorter, både tidiga och sena. På så sätt kan man njuta av nyskördade potatisar under längre tid. De senare sorterna lämpar sig bättre till lagring, vilket är viktigt att tänka på om man ska göra det. Den tidiga sorten som jag odlar kan bara lagras en kortare period vilket inte är ett problem för mig då jag saknar plats att lagra några större mängder på och därför konsumerar det mesta jag odlar ganska snabbt.

Potatis

Min köpta sättpotatis lägger jag på groning. Det innebär att de får ligga och utveckla groddar vilket gör att de ger både tidigare och rikligare skörd. Groningen görs genom att man lägger sättpotatisen i exempelvis äggkartonger eller på en bricka som placeras på ett ljust ställe i omkring 3 veckor.

Den groddade sättpotatisen planterar jag sedan ut när jorden är omkring 8 grader varm. I potatislandet gör jag fåror med 60 cm mellanrum och ca 10 cm djupa där jag sedan lägger ned sättpotatisen med 20 cm mellan vardera potatis. De här måtten är lagom för tidiga potatissorter, för sena sorter ökas avstånden något, medan djupet är detsamma. Jag täcker knölarna med jord och allteftersom de växer ska man sedan ”kupa” potatisen. Det innebär att man täcker upp med mer jord runt blasten för att skydda den växande potatisen mot solljus. Det här gör jag ett par gånger under säsongen.

När man planterat ut sättpotatisen är det viktigt att vara uppmärksam på temperaturen. Verkar det bli frost får man täcka sådden med något värmande som fiberväv, annars skadas potatisen.

Även om potatisen trivs i lucker jord vill den även ha en jämn tillgång på vatten. Man får se till att vattna om det varit mycket varmt, samt när blasten blommar då det krävs extra mycket vätska.

Potatis i hink

Tidiga potatissorter skördas efterhand när de uppnått en bra storlek. Sena sorter skördas innan kylan kommer. Potatis avsedd för att lagras skördas 1-2 veckor efter att blasten har vissnat. Att själv skära av blasten 2 veckor innan man tänkt skörda gör att man förebygger ”brunröta”.

Nu lagrar jag som sagt inte själv potatis men för den som tänkt göra det är det möjligt att lagra den länge under rätt förhållanden. Det bästa är att lagra den i luftiga lådor, mörkt och svalt. Det är viktigt att inte utsätta skörden för solljus då den kan bli grön och inte kan ätas på grund av solaninet som bildats.

De flesta är redan bekanta med hur potatis tillagas och äts, så det känns lite överflödigt att skriva särskilt mycket om det! Tänkte dock ge ett tips på något jag själv gillar väldigt mycket och det är Rårakor i våffeljärn! Roligt att använda sitt våffeljärn till något annat än just bara våfflor och det blir riktigt krispigt och gott att tillaga sina rårakor där.

Ser redan fram emot nästa inlägg som kommer att handla om en annan underjordisk gröda, nämligen morot!

Malte

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *