Hur jag lyckas med att odla morötter

Morötter hör till mina absoluta favoritgrödor, det smakar så gott och är användbart till många olika maträtter. Dessutom är de mycket lättodlade, i det här inlägget ska jag berätta hur jag gör när jag odlar morötter!

Morotslandet ska ha lucker och djup jord för att morötterna ska få bra med plats att växa på. Om du har dålig jord (tung lerjord) kan du med fördel förbättra genom att tillföra mer organiskt material.

Morotsfrön sås direkt på friland från och med då jorden reder sig på våren. Jag drar upp en ganska grund fåra med fingret där jag sedan ”smular” ut morotsfröna någorlunda jämt mellan fingrarna och täcker sedan med ett tunt lager jord. Efter det är det dags att vattna. Sådden ska sedan hållas fuktig tills den grott. Jag brukar täcka med fiberduk. När blasten kommit upp en bit är det läge att gallra. Då brukar jag spara plantor med ca 4 cm mellanrum så att alla ska ha plats att växa ordentligt. Höstmorötter kan eventuellt behöva gallras ännu en gång, men då kan man ju även äta det man gallrar och på så sätt njuta av en lite tidig skörd.

Morötter i jorden

Jag brukar inte gödsla speciellt, en grundgödslad jord duger gott åt morötterna. Däremot använder jag mig flitigt av täckodling och lägger även ett lager av exempelvis gräsklipp från gräsklipparens uppsamlare kring morötterna. Fuktigheten ska hållas jämn. Även det hjälper gräsklippet till med.

Morötterna kan skördas när de fått sin färg. Sommarmorötter växer som namnet antyder snabbare än höstmorötter och har inte heller samma goda lagringsegenskaper. Jag tycker om att ha ett par olika sorter, även om jag som sagt inte har någon jätteyta att lagra grönsaker på och äter upp det mesta ganska snabbt…

Morötter är ju fantastiskt att äta som de är istället för en frukt, dippa i någon god sås (exempelvis hummus), riva till maten. Det är också otroligt gott att rosta i ugnen med vitlök och olja, eller riva ner i en juice med apelsin, att sätta i små bitar i nästan vilken maträtt som helst… ja ni hör ju. Jag älskar morot. För att förlänga hållbarheten på den brukar jag också mjölksyra en del av min skörd. Det här receptet är ett exempel som jag tycker var riktigt gott!

Hoppas ni fick lite inspiration och information om morotsodling. I nästa inlägg kommer det handla om LÖK!

Malte

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *