Hur jag lyckas med att odla lök

Lök är en väldigt användbar ingrediens i det mesta tycker jag, troligen de flesta andra också! Många maträtter börjar tillagas genom att man bryner lök i en gryta och bara den doften får det ju att vattnas i munnen! I det här inlägget ska jag berätta hur jag gör när jag odlar lök med lyckat resultat.

Lök kan odlas antingen från frö som man i så fall förkultiverar inomhus om vårvintern för att sedan planteras ut på växtplatsen. Det är tyvärr ingenting som jag lyckats med (än) så jag personligen använder mig av sättlök. Sättlök sätter man helt enkelt ut på växtplatsen direkt, väldigt enkelt!

Gul lök

Lök trivs i all sorts mullrik jord förutom hård lera. Välj ett soligt läge och se till att jorden är lucker. Den behöver inte vara så djup då löken har ett grunt rotsystem. Sättlöken planteras sedan så att ca 1 cm av den syns ovanför jordytan (omkring 1/4 av sättlökens storlek). Jag planterar lökarna med omkring 10 cm mellanrum och 25 cm radavstånd.

Löken är inte särskilt näringskrävande, det räcker med att täcka med gräsklipp – alltså sånt som blir över i gräsklipparens uppsamlare. Jag lägger på ett några centimeter tjockt lager ett par gånger under sommaren. En viktig sak att tänka på när man odlar lök är dock att se till att jorden hålls fuktig. Var därför noggrann med vattningen. Att använda sig av täckodling med gräsklipp som jag gör förenklar det genom att det hjälper till att bevara fuktigheten i jorden och därmed minskar behovet av bevattning. Allt eftersom gräsklippet bryts ner förbättras även mullhalten i jorden vilket också gynnar löken.

Jag klipper ner blasten en eller två gånger under säsongen för att lökens rotsystem ska stärkas. Då klipper jag av allt förutom ca 5 cm av blasten och låter den sedan växa upp igen. Blasten kan användas på samma sätt som salladslök, så den behöver inte gå till spillo!

Löken kan skördas under sommaren när man ser att de blivit tillräckligt stora och man vill äta löken direkt. Vill man lagra löken ska man dock vänta till hösten och tills dess att blasten börjat gulna. När man dragit upp lökarna låter man dem ligga på marken för att torka, alternativt utomhus under tak om det ska regna. Löken är färdigtorkad när blasten är genomtorr.

När löken är färdigtorkad tar jag bort smuts och klipper bort de långa rötterna samt blasten. Därefter kan den förvaras i rumstemperatur i några månader, men bäst lagras den kallt (nära nollgradigt) på en torr plats.

Jag använder lök i nästan alla mina maträtter, särskilt bra tycker jag den gör sig ugnsrostad tillsammans med rotsaker, olivolja, salt och peppar. Kanske även en omgång timjan om man har det hemma!

Malte

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *