Hur jag lyckas med att odla grönkål + ett julklappstips

Grönkål låter kanske tråkigt för många, jag har dock förälskat mig i den här härliga, näringsrika och fiberrika grödan och gläder mig åt att kunna odla den själv.

Grönkål är riktigt enkelt att så, jag köper frön, oftast från Impecta som har flera olika sorters grönkål och en massa annat spännande. För mig har det fungerat bäst att förkultivera fröerna inomhus, det gör jag på vårvintern omkring april genom att helt enkelt plantera fröerna i små krukor med fuktad såjord som jag täcker med perforerad plastfolie. Krukorna får sedan stå i rumstemp (omkring 20 grader) tills de grott varpå jag placerar dem något svalare. I mitt fall innebär det i fönstret i tvättstugan där vi har lite lägre temperatur, men det skulle även kunna vara i ett uterum eller något annat ställe som är både ljust och svalt.

Grönkål

När sedan jorden reder sig (går att bearbeta) ute i landet är det dags att plantera ut grönkålsplantorna, men innan dess ska de avhärdas. Det innebär att man successivt vänjer dem vid att vara utomhus genom att låta dem vara ute en stund varje dag under ca 1 veckas tid. Börja med en kort stund och öka sedan tiden varje dag tills du till sist planterar ut dem i landet.

Grönkålen trivs i alla näringsrika jordar både i soligt eller halvskuggigt läge. Jag sätter plantorna något djupare i landet än vad de stått i krukorna och är inte snål med mellanrummet mellan plantorna. Ungefär en halvmeter mellan varje planta har fungerat bra.

Grönkålen skördas allt eftersom bladen växt till sig under hela säsongen, och det som är så fantastiskt med just grönkål är att den även kan stå kvar i landet och skördas under vintern! Det är mycket praktiskt om man odlat mycket och vill ”slippa” ta hand om skörden och förädla den.

Jag älskar att göra grönkålschips. Man kan göra dem snabbt på högre värme men jag föredrar detta recept från Food Pharmacy som tar längre tid. Den lägre temperaturen gör att nyttigheterna i grönkålen bevaras bättre, värt att vänta på med andra ord! Ännu bättre är det förstås att äta grönkålen rå. Ett bra sätt att göra det på är att mixa ner den i en smoothie. Personligen tycker jag det blir gott att blanda med apelsin och ingefära. Såhär när julen står för dörren tänkte jag även tipsa om det här receptet på en god grönkålssallad som gör sig utmärkt på julbordet.

Säkerhetshyvel

På tal om julen tänkte jag även passa på att ge ett litet julklappstips. Jag har själv köpt mig en rakhyvel som känns riktigt lyxig och snabbt även hjälper mig spara en slant eftersom man bara byter rakbladen i den till skillnad från hela rakhyveln. Bladen håller mycket längre än de jag tidigare haft och är dessutom billigare än att byta ut de jag tidigare haft, eller att byta ut engångshyvlar om man nu använder det!

Malte

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *